De definitie van een fitte golfer is behoorlijk lastig te omschrijven.
Een fitte golfer zie ik als iemand die bezig is met het voorkomen van blessures en ervoor zorgt dat hij weet wat hij in/rondom de baan kan doen om fit te blijven. Hierdoor verhoogt het spelplezier en blijft je spel consistent of verbetert zelfs.
Ben jij een fitte golfer? Doe dan snel de onderstaande golfchecklist:
- Pijnstillers thuisgelaten ✓
- Blessurevrije op de golfbaan ✓
- Warming-up gedaan ✓
- Geen vermoeidheid na 9 of 18 holes ✓
- Golfspel gaat steeds slechter ✓
- Plezier verminderd ✓
- Weet waar je lichamelijke beperkingen zitten ✓
- Jaarlijkse check-up van de golfprofessional ✓
X– Heb jij enkele negatieve punten gescoord lees snel verder voor tips wat je hieraan kan doen.
✓- Heb jij alleen maar positieve punten gescoord. Wauw je bent al super goed bezig. Onderstaand geef ik nog enkele tips natuurlijk zit daar ook bruikbare kennis bij voor jou!
Natuurlijk begrijp ik dat het fijn is om te golfen en dat hier soms een pijnstiller voor noodzakelijk is. Echter is het wel belangrijk om te kijken waardoor deze pijn/blessure veroorzaakt wordt. Soms kan dit te maken met techniek of bijv. spierzwakte. Zorg ervoor dat je weet hoe jij met zo min mogelijk klachten of klachtenvrij kan golfen. Een golffysiotherapeut kan je hierbij assisteren.
De warming-up wordt vaak overgeslagen maar het is erg belangrijk om het lichaam goed op te warmen. Vaak wordt de warming-up overgeslagen in ruil voor een kop koffie binnen of moet je al rennend vanuit de auto naar de eerste tee box. Een warming-up helpt jou om jouw golfprestaties te verbeteren en daarnaast blessures te voorkomen. We weten namelijk uit onderzoek dat bijv. je afstand, consistentie en snelheid verbeteren na een warming-up. Zorg ervoor dat je weet waar een goede warming-up uit bestaat. Een korte tijdsinvestering kan jou veel speelplezier opleveren.
Je hebt veel plezier in het golfspel, alleen gaat het golfen steeds slechter of blijft je spel stabiel en boek je weinig vooruitgang. Door het ouder worden, wordt ons lijf vaak minder soepel, zijn we minder goed in staat om in balans te blijven en neemt de spierkracht langzaam af. Met behulp van een golf analyse test kan je kijken naar jouw lichamelijke onmogelijkheden en deze verbeteren met trainen. Vaak kun je al aan de slag met enkele simpele oefeningen die je thuis kunt doen. Accepteer dus niet dat je bijvoorbeeld nog maar 9 ipv. 18 holes kunt lopen voordat je specifieke oefeningen het gedaan voor het golfen.
Weet waar jouw lichamelijk beperkingen zitten en pas hierop jou golfswing aan. Regelmatig is bijv. de rotatie van de bovenrug beperkt waardoor er problemen in de backswing ontstaan. Je kan hiervoor oefeningen doen met een golf personaltrainer om de rug soepeler te maken. Soms is een aanpassing van jouw swing samen met golfprofessional een betere oplossing. Regelmatig zie ik ook golfers met bijvoorbeeld een tennis of golferselleboog door een verkeerde techniek. Ook al speel je voor je plezier, voorkom blessures en check minimaal 1 keer per jaar jouw techniek bij de golfprofessional.